logo

Branchmarking: Valentijnsdag

Speciale (feest)dagen zijn altijd een goede manier voor bedrijven om zich extra te profileren. Ook Valentijnsdag is daar een dag voor. Bedrijven maken hier gretig gebruik van om extra exposure te verkrijgen. En niet zonder succes, volgens verschillende studies blijkt dat mensen hier meer gevoelig voor zijn.

Onderzoek

Diverse Journals hebben onderzoek gedaan naar wat Valentijnsdag met iemand kan doen. Zo blijkt uit deze studies dat mensen hier meer gevoelig voor zijn. Er zijn echter ook nadelen. Door te grote mate van aandacht roepende bedrijven kan er ook aversie op treden. Zo zijn er mensen die zich juist tegen het Valentijnsgebeuren keren omdat het te massaal is geworden. Grote beïnvloedingsfactoren zijn hierbij opmerkelijk de relatiestatus van iemand en natuurlijk de persoonlijkheid.

Branchmarks
Natuurlijk delen wij vandaag ook wat leuke cases ter inspiratie voor Valentijnsdag. We hebben twee cases uit Griekenland en Frankrijk hiervoor geselecteerd en hopen je hiermee te inspireren.

Griekenland: Lacta
Lacta is een chocolade reep dat voorheen al groot succes had geboekt met een eigen liefdesverhaal genaamd ‘Love at first sight’. Verder bordurend op dit succes wilde ze een nieuw liefdesverhaal introduceren. Dit keer kozen ze er alleen voor om dit anders te doen. Er zijn immers al veel liefdesverhalen, dus waarom een nieuwe bedenken als je ook input kan krijgen vanuit je ‘fans’. Daarom introduceerde Lacta een interactief platform waarop mensen hun liefdesverhaal konden delen. Ze hoopte op een respons van 1.000 inzendingen en dit werden er uiteindelijk 1.307 originele verhalen. Vanaf dat moment was het duidelijk voor Lacta, we moeten de mensen deel blijven laten nemen van het verhaal.

Betrek de fans
Na een maand tijd werden er uit de inzendingen vijf verhalen gekozen die voor een jury gelegd werden. Uiteindelijk bleef er één over en deze werd aan een bekende screenwriter voorgelegd. De screenwriter kreeg de taak om het stuk op te zetten. Ondertussen werden de fans meteen erbij betrokken. Zo konden ze stemmen op de cast, de styling en kleren.

Gedurende de shoot werd het interactieve platform voortdurend geupdate samen met andere sociale platformen, zoals Facebook (22.000 fans) en Flickr.

De media kreeg ook lucht van de campagne en besloot om de film op televisie uit te zenden op Valentijnsdag. De film bereikte 12% viewershare, 335.000 tv-kijkers en 150.000 internetkijkers. De film werd een grote hit, en ook de soundtrack werd erg populair.


stukje uit de film + soundtrack

Frankrijk: Carte Noire
In Frankrijk, het land der liefde, bedacht Carte Noire een nieuwe vorm van een digitale kaart. Samen met Fabian, een bekende componeur, konden inzenders anoniem een serenade maken. Door het beantwoorden van een aantal vragen (zoals persoonlijke kenmerken) werd de serenade samengesteld. Vervolgens kon de inzender een muziekstyle kiezen en werd de serenade anoniem verstuurd. Vervolgens kreeg de ontvanger een email waarin stond dat diegene een ’secret admirer’ had en dat er een serenade was achtergelaten. Diegene kreeg dan de serenade te zien en kreeg drie kansen om te raden wie de afzender is. Indien diegene dit goed zou hebben maakte diegene kans op een verzorgde rijs van Carte Noir. Bekijk hier ook het filmpje van Carte Noir:

Namens Six Fingers, een fijne Valentijsdag!

Dit bericht verscheen eerder op Innovatieonderzoek.

Geef een reactie

Commentaar is uitgeschakeld.