logo

Mastermind: Onderscheid je van de concurrentie

Marco Robben heeft een boekrecensie over ‘Ga Vreemd!’ op Mastermind.eu geplaatst.

Ga Vreemd is de uitdagende titel van een boek van Rob Adams over hoe je je als bedrijf met marktinnovatie kunt onderscheiden van je concurrenten.  Het is een boek vol humor, cynisme en zelfspot over waarom de meeste organisaties niet innovatief zijn of niet positief opvallen.

De lezer dient over veel zelfvertrouwen en gevoel voor humor te beschikken om na het eerste deel van het boek nog verder te willen lezen. Daarin geeft Rob Adams namelijk een groot aantal herkenbare voorbeelden van de valkuilen en dagelijkse beslommeringen binnen organisaties die echte en structurele innovatie in de weg staan.  Een typerende opmerking is bijvoorbeeld dat het gebruik van rekenkundige gemiddelen in klantonderzoeken helemaal niets zegt en niet bruikbaar is. Een voorbeeld: “als je met je linkerbeen in water van 5 graden staat en met je rechterbeen in water van 55 graden, dan is dat gemiddeld best aangenaam, maar ondertussen sterven wel je beide voeten af”.

Zonder markt geen innovatie

Rob Adams introduceert het begrip marktinnovatie om aan te geven dat innovatie gericht moet zijn op het creëren van waarde in een markt. Met andere woorden, een innovatie is alleen zinvol als klanten het gebruiken.

Het boek bevat een aantal interessante voorbeelden van innovatieve bedrijven zoals Brainwash en Sample Lab. Brainwash is een van oorsprong Nederlandse keten van kapperszaken waar plezier voor klant en medewerker voorop staat en de klant voor een vaste lage prijs geholpen wordt. Sample Lab is een Japans marktonderzoeksbureau waar zowel de producenten als consumenten betalen om de nieuwste producten te mogen uitproberen.

Leer van andere branches

Belangrijkste boodschap van Rob Adams is dat je als organisatie moet kijken naar wat bedrijven in andere branches doen om in je eigen branche marktinnovatie te bereiken. Door te kijken naar wat je concurrenten doen (benchmarking) wordt je nooit onderscheidend.

In het boek staan aantal activiteiten beschreven die je moet doen om tot marktinnovatie te komen en ook wat niet werkt. Als je na het lezen van het gehele boek echter terugdenkt aan alle innovatiebelemmerende eigenschappen van de meeste organisaties, dan kun je niet anders concluderen dat echte marktinnovatie is voorbehouden aan slechts weinigen. Voor de anderen resteert één troost. Na een periode van goed geld verdienen met middelmaat neem je gewoon een innovatief bedrijf over.

Geef een reactie

Commentaar is uitgeschakeld.