logo

Column: Wat werkt

In het personeelsblad Raakvlak van Altrecht geestelijke gezondheidszorg is het boek ‘Ga Vreemd!’ meegenomen in de column ‘Wat werkt’ van Paul Westmeijer, manager Altrecht Academie. In de column wordt ook een leuke branchmark omschreven. De column luidt:

Nee, geen oproep, ook geen aanbeveling, Ga Vreemd! is de titel van het nieuwe boek van marketinggoeroe Rob Adams over branchmarking. Het principe is heel simpel. Als een organisatie innoveert, is het nuttig om je te meten aan sectorgenoten (benchmarking), maar dan ga je wel heel erg op die ander lijken. Als je echt onderscheidend wilt zijn, loont het de moeite om te leren van totaal andere branches.

Branchmarking is geen ‘out of the box-denken’. In het boek wordt juist een verfrissend pleidooi gehouden tegen deze zwaar overschatte denktechniek. Veel organisaties weten niet eens wat hun box is, laat staan dat ze er buiten kunnen denken. Je kunt pas innoveren als je goed weet waar je naar toe wilt, en vervolgens laat je je inspireren door organisaties uit verre branches.

De proef op de som: wat zou de ggz kunnen leren van de Efteling? De Efteling weet heel goed wat haar box is: de bezoeker een geweldige belevenis bezorgen met variaties op sprookjesachtige thema’s (met een gezonde winstmarge, dat wel). Bij de ingang heten gastvrije lakeien en elfjes de bezoekers welkom op de maat van rustgevende muziek. De sprookjesthema’s zijn doorgevoerd tot in de papierbakken. Voor elke doelgroep is iets te vinden; van de rode schoentjes tot de Python. Alles draait om jouw belevenis die dag. Planetree, een Amerikaans zorgconcept, lijkt de kunst van het succes van themaparken afgekeken te hebben. Planetree, genoemd naar de Plataanboom waaronder Hyppocrates zijn colleges gaf, is een allesomvattende filosofie op zorgverlening waarbij de cliënt centraal staat. Op www.planetree.nl vertellen artsen over de helende werking van het gebruik van kleuren, een gezellige vleugel bij de hoofdingang, bontgekleurde aquaria in de wachtruimtes, het kunnen inkijken van je eigen patientendossier en bevelingsgerichte (!) operatiekamers. Je hond meenemen tijdens je verblijf? Geen probleem. Neem samen plaats in de jacuzzi en bel roomservice. Kijk naar de smaakvol ingerichte patientenverblijven in de filmpjes en je zou bijna hopen op een eenvoudige botbreuk om het een keer mee te maken. Voorbeelden die we natuurlijk vaker tegenkomen, maar bij Planetree klopt alles tot in de kleinste details, tot in de biologisch verantwoorde groene thee die geschonken wordt en de manier waarop het personeel de cliënt tegemoet treedt.

Vanzelfsprekend wordt op training zwaar ingezet. Planetree is een zorg-efteling. De volgers van deze principe, waaronder GGZ-Eindhoven, hebben begrepen dat het niet nodig is om eindeloos te brainstormen en ver buiten je box te gaan. Eeerst je focus helder krijgen, dan zoeken naar lotgenoten buiten de branche en slim hun oplossing combineren tot een integrale en tot in de details uitgewerkte aanpak waarbij de cliënt centraal staat. Het is gezond als organisaties vreemdgaan. Neem zelf de proef op de som. Wat kan Altrecht leren van Wehkamp, Holland Casio, het gemeentehuis of een ander onverwacht rolmodel naar keuze?

Geef een reactie

Commentaar is uitgeschakeld.